CFGM de Farmàcia i Parafarmàcia
CFGM de Farmàcia i Parafarmàcia
Edifici Còrsega
2 anys
- 1r Matins
- /2n Tardes
El cicle formatiu de grau mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia, concertat a Barcelona, permet a l’alumnat obtenir el títol de Tècnic/a en Farmàcia i Parafarmàcia. El grau mitjà està basat en una Formació Professional eminentment pràctica aplicant metodologia ABP 100%, que potencia l’adquisició de competències professionals, amb la finalitat de capacitar els/les estudiants per a afrontar amb garanties, tota mena de tasques relacionades amb l’elaboració, dispensació, gestió i venda de productes farmacèutics, seguint els protocols i estàndards de qualitat establerts per la llei. Amb aquesta metodologia, s’integra el treball per projectes de forma natural i propera a la realitat de les empreses, on hauran de desplegar aquestes competències i tot el seu talent.
El cicle formatiu de grau mitjà en Farmàcia i Parafarmàcia consta de 2.000 hores, distribuïdes en dos anys acadèmics: 1584 hores lectives i 416 hores de formació en centres de treball.
A QUI ESTÀ DIRIGIT
El CFGM de Farmàcia i Parafarmàcia està dirigit a estudiants que compleixen els requisits d’accés i desitgen realitzar tasques professionals d’elaboració, administració, venda i control de productes farmacèutics en el context d’una empresa farmacèutica o una farmàcia i/o parafarmàcia.
OBJECTIUS
El principal objectiu del cicle formatiu de grau mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia és proporcionar els coneixements i les habilitats imprescindibles per dur a terme les feines relacionades amb l’assistència en la dispensació i en l’elaboració de productes farmacèutics i afins. En finalitzar el curs, l’alumnat estarà capacitat per:
- realitzar la venda de productes farmacèutics i parafarmacèutics
- fomentar la promoció de la salut
- executar tasques administratives i de control de magatzem
- complir amb les especificacions de qualitat, seguretat i protecció ambiental establertes per la normativa vigent
Amaya Benaul
Coordinadora de les Àrees Sanitària i de Serveis Socioculturals i a la Comunitat
“ Aquest cicle capacita l’alumnat per a la dispensació de productes farmacèutics, venda de productes parafarmacèutics i per a la realització, sota supervisió, de fórmules magistrals.”
PLA D'ESTUDIS
-
1r CURS
-
Mòdul 1: Oficina de farmàcia
Adquirir els coneixements fonamentals d’organització farmacèutica necessaris per controlar els productes, els materials i la documentació de centres de farmàcia i parafarmàcia.
-
Mòdul 2: Dispensació de productes farmacèutics
Col·laborar en la dispensació de productes farmacèutics proporcionant la informació d’ús als usuaris i consumidors, tot seguint els protocols de dispensació. Col·laborar en el seguiment de paràmetres somatomètrics i constants vitals.
-
Mòdul 3: Dispensació de productes parafarmacèutics
Col·laborar sota supervisió en la dispensació, venda i/o distribució tant de productes sanitaris i parafarmacèutics com dels productes sanitaris i ortopèdics, proporcionant la informació necessària per a l’ús d’aquests.
-
Mòdul 7: Operacions bàsiques de laboratori
Encarregar-se del manteniment del material i de les instal·lacions dels serveis del laboratori, tot identificant els recursos i els instruments adequats a les tècniques corresponents. Preparar diferents tipus de concentració utilitzant els càlculs, les tècniques i els equipaments necessaris. Separar els constituents d’una mescla mitjançant operacions bàsiques i aplicar les tècniques habituals per prendre mostres seguint els procediments establerts d’identificació, conservació i registre.
-
Mòdul 9: Anatomofisiologia i patologia bàsiques
Reconèixer l’estructura i l’organització general de l’organisme, incloent les estructures anatòmiques i els sistemes relacionats amb el moviment, la percepció i la relació. Conèixer l’estructura, el funcionament i les malalties del sistema nerviós, els sentits, l’aparell locomotor, l’aparell circulatori, l’aparell respiratori i l’aparell sanguini.
-
Mòdul 10: Formació i orientació laboral
Adquirir els coneixements necessaris per a la incorporació i la integració de l’alumnat en el mercat laboral, tot tenint en compte el perfil específic de cada estudiant així com els seus interessos i necessitats. Adquirir les nocions bàsiques de prevenció de riscos laborals per garantir el desenvolupament segur de l’activitat laboral.
-
Mòdul 12: Anglès tècnic
Adquirir la comprensió i fluïdesa lingüística necessària per utilitzar l’anglès tècnic en l’àmbit professional del grau mitjà de farmàcia i parafarmàcia, tant en l’àmbit oral com en l’escrit.
-
-
2n TARDES
-
Mòdul 4: Formulació magistral
Donar assistència durant l’elaboració de fórmules magistrals, preparats d’oficina i productes dietètics i cosmètics sota la supervisió del/de la facultatiu/iva.
-
Mòdul 5: Promoció de la salut
Donar assistència durant l’anàlisi clínica elemental i normalitzat durant les fases prèvies i posteriors a aquesta, sota la supervisió del/de la facultatiu/iva, i col·laborar en la promoció i protecció de la salut, així com en la prevenció de malalties i l’educació sanitària.
-
Mòdul 6: Disposició i venda de productes
Aplicar tècniques d’atenció a l’usuari seguint els procediments i protocols de comunicació adequats en la venda de productes farmacèutics i parafarmacèutics al llarg de totes les fases del procés de venda.
-
Mòdul 8: Primers auxilis
Portar a terme la valoració inicial d’assistència mitjançant la descripció dels riscos, els recursos disponibles i l’ajuda necessària, tot aplicant els procediments bàsics d’immobilització o mobilització i les tècniques de primers auxilis i el suport vital bàsic en funció de l’objectiu.
-
Mòdul 11: Empresa i iniciativa emprenedora
Fomentar la iniciativa emprenedora i el coneixement del món de l’empresa mitjançant la creació i posada en marxa d’una microempresa.
-
Mòdul 13: Síntesis
Desenvolupar un projecte basat en la innovació i la utilitat pràctica, mitjançant l’ús de tecnologies presents actualment en el mercat laboral, sota supervisió i tutorització acadèmica.
-
Mòdul 14: Formació en centres de treball
Posar en pràctica la formació adquirida en els mòduls previs en el context d’una empresa o entitat comercial activa.
-
Sortides Professionals
-
Sortides Professionals
-
Tècnic/a auxiliar de farmàcia
-
Tècnic/a de farmacia hospitalaria
-
Tècnic/a de magatzem de medicaments
-
Tècnic en establiments de parafarmacia
-
Negocio propi de parafarmacia-herboristeria
-
Laboratoris d'elaboració de productes farmacèutics
-
Realitzar el grau mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia concertat d’STUCOM a Barcelona permet a l’alumnat accedir a un ampli ventall de càrrecs professionals en el sector farmacèutic.
Sortides acadèmiques
- Altres cicles formatius d’FP, ja siguin de grau mitjà o de grau superior, ja que el títol de Tècnic/a d’aquest nivell habilita per accedir al següent.
- Altres cicles formatius de grau superior (CFGS).
Accés
Poden accedir directament al cicle formatiu de grau mitjà en Farmàcia i Parafarmàcia els/les estudiants amb els següents perfils:
- Alumnes amb Graduat en Educació Secundària (Graduat/da en ESO).
- Alumnes amb títol de Tècnic/a auxiliar (FP 1r grau).
- Prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà per a persones de 17 o més anys.
- Alumnes amb estudis equivalents a efectes acadèmics.
COL·LABORADORS I PARTNERSHIPS
Centres oficials d'estudis homologats i concertats per la Generalitat de Catalunya
Aquestes són les empreses i institucions que col·laboren amb la formació professional d’Stucom en aquest cicle de Cures Auxiliars d'InfermeriaEducacióEls nostres estudis estan Homologats per les Administracions competents en Educació. La qualitat educativa dels nostres centres és acreditada per la certificadora AENOR. També disposem d'acords vinculants amb Institucions de gran prestigi nacional i internacional.
Les pràctiques d’empresa fan la familiarització amb l’entorn laboral i l’adquisició d’experiència professional en una de les empreses i institucions que col·laboren amb el centre.
Després de finalitzar els estudis, la borsa de treball continua donant suport a l’alumnat i els proporciona opcions laborals adaptades als seus perfils com a professionals. Les relacions escola-empresa també permeten que el centre es mantingui en contacte amb el mercat laboral i utilitzi l’experiència de la realitat professional per adaptar-ne el contingut formatiu a les tendències del mercat i les necessitats educatives actuals.
Internacionalització