CFGS d’Integració Social
CFGS d’Integració Social
Edifici Còrsega
2 anys
- 1r Matins
- /2n Tardes
El cicle formatiu de grau superior d’Integració Social, concertat a Barcelona, permet adquirir el títol de Tècnic/a superior en Integració Social. El grau superior està basat en una Formació Professional eminentment pràctica aplicant metodologia ABP 100%, que potencia l’adquisició de competències professionals, amb la finalitat de capacitar els/les estudiants per a afrontar amb garanties, tota mena de llocs de treball relacionats amb l’assistència a persones en risc d’exclusió social o situació de dependència, incloent l’educació i la formació en una comunitat concreta. Amb aquesta metodologia, s’integra el treball per projectes de forma natural i propera a la realitat de les empreses, on hauran de desplegar aquestes competències i tot el seu talent.
El cicle superior d’Integració Social consta de 2.000 hores, distribuïdes en dos anys acadèmics, entre les hores lectives al campus Stucom i hores de formació a centres de treball.
A QUI VA DIRIGIT
L’FP superior en Integració Social està adreçada a estudiants que compleixin els requisits d’accés i vulguin exercir tasques professionals d’integració social i ajuda persones en situació de dependència o risc d’exclusió social, en qualitat de treballadors/es autònoms/es o en el context d’una empresa o organització pública o privada.
OBJECTIUS
El principal objectiu del CFGS en Integració Social és proporcionar a l’alumnat els coneixements i les habilitats imprescindibles per:
- Programar i analitzar les intervencions d’integració social.
- Implementar i avaluar les actuacions, aplicant estratègies i tècniques específiques.
- Promoure la igualtat d’oportunitats, actuant en tot moment amb una actitud de respecte per les persones destinatàries.
Garantir la creació d’entorns segurs tant per a les persones destinatàries com per al/a la professional.
Silvia López - David Olivart
Coordinadora i Professor de Serveis a la Comunitat
“El cicle et prepara per a organitzar, col·laborar i aplicar programes que ajudin a la integració i inclusió social de persones que es troben en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social.”
PLA D'ESTUDIS
-
1r CURS
-
Mòdul 1: Context de la intervenció social
Identificar i comprendre els diferents contextos socials, així com les característiques i necessitats particulars dels col·lectius amb què es treballa, a fi de tenir una visió global de la realitat de la integració social.
-
Mòdul 2: Metodologia de la intervenció social
Analitzar, reconèixer i emprar els elements de planificació i avaluació de la intervenció social, desenvolupant les competències d'organització, de dinamització i d’avaluació de projectes.
-
Mòdul 3: Promoció de l’autonomia personal
Organitzar i desenvolupar programes de promoció de l'autonomia personal i social dels/de les usuaris/es de la integració social, estimulant la mobilitat, la realització d'activitats de la vida diària i el manteniment i la rehabilitació de les capacitats cognitives.
-
Mòdul 6: Atenció a unitats de convivència
Establir una estratègia d'intervenció en famílies i altres unitats de convivència, determinant les tècniques i eines d'avaluació en contextos com la prevenció de la violència de gènere.
-
Mòdul 7: Suport a la intervenció educativa
Desenvolupar les habilitats necessàries per dur a terme el suport a la intervenció educativa com a tècnic de centre escolar, fent atenció a la implementació d'un model inclusiu.
-
Mòdul 9: Habilitats socials
Enfocat a treballar la competència social dels futurs professionals que no tant la de les persones usuàries.
-
Mòdul 10: Primers auxilis
Aplicar les tècniques fonamentals de primers auxilis en el context de la integració social, seguint els protocols establerts davant de situacions d'emergència i risc sanitari.
-
Mòdul 11: Formació i orientació laboral
Adquirir els coneixements necessaris per a la incorporació i la integració de l'alumnat al mercat laboral, tenint en compte el perfil específic de cada alumne/a així com els seus interessos i necessitats. Adquirir les nocions bàsiques de prevenció de riscos laborals per garantir el desenvolupament segur de l'activitat laboral.
-
Mòdul 12: Empresa i iniciativa innovadora
Fomentar la iniciativa emprenedora i el coneixement del món de l'empresa mitjançant la creació i la posada en marxa d'una microempresa.
-
-
2n CURS
-
Mòdul 4: Inserció sociolaboral
Analitzar el context i la funció de la inserció sociolaboral tenint en compte l'entorn laboral, el marc legal i els recursos corresponents, a fi de planificar una estratègia d'intervenció adaptada a les necessitats dels/de les usuaris/es.
-
Mòdul 5: Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació
Adquirir els coneixements fonamentals per aplicar sistemes alternatius i augmentatius de comunicació en la relació amb usuaris/es amb dificultats de comunicació oral, amb el propòsit de brindar-los el suport necessari.
-
Mòdul 8: Mediació comunitària
Dissenyar estratègies de mediació en funció del context sociocultural en què es duen a terme, amb un èmfasi especial en la prevenció de conflictes i l'avaluació dels resultats de la intervenció.
-
Mòdul 9: Habilitats socials
Aprendre a utilitzar les eines i els recursos imprescindibles per millorar les habilitats socials de l'usuari/a en el context familiar, social, laboral i interpersonal.
-
Mòdul 13: Projecte d’integració social
Desenvolupar un projecte d'integració social basat en la innovació i la utilitat pràctica, mitjançant la utilització de tecnologies presents actualment al mercat laboral.
-
Mòdul 14: Formació en centres de treball
Posar en pràctica la formació adquirida als mòduls previs en el context d'una empresa o entitat comercial activa.
-
Sortides Professionals
-
Mediació
-
Mediador/a comunitari
-
Mediador/a intercultural
-
Mediador/a veïnal i comunitari
-
Mediador/a ocupacional i/o laboral
-
Agent intercultural
-
-
Àmbit educatiu / escolar
-
Especialista de suport educatiu
-
Educador/a d'educació especial
-
Tècnic/a educador.
-
-
Inserció laboral
-
Preparador/a laboral
-
Tècnic/a en treball amb suport
-
Tècnic/a d'acompanyament laboral
-
Tècnic/a d'inserció ocupacional
-
Dinamitzador/a ocupacional i/o laboral
-
Tècnic de projectes d’empleabilitat
-
Educador de centre ocupacional
-
-
Famílies
-
Treballador/a familiar. Educador/a d'educació familiar
-
Auxiliar de tutela
-
-
Institucions
-
CRAE
-
CREI
-
Residències
-
Pisos tutelats
-
Associacions
-
ONG
-
Realitzar el CFGS d’Integració Social permet a l’alumnat accedir a un ampli ventall de càrrecs professionals al sector dels serveis socioculturals i d’atenció a la comunitat. Alguns dels llocs de treball per als quals capacita l’obtenció del títol de tècnic superior d’aquest CFGS d’Integració Social a Barcelona han estat citats anteriorment.
Sortides acadèmiques
- Un altre cicle formatiu de grau superior relacionat, per a això es convalidaran mòduls superats.
- Graus universitaris relacionats amb ciències socials (educació social, treball social, psicologia…)
- Altres cursos d’especialització.
Accés
Per accedir a aquest cicle formatiu d’Integració Social, cal acreditar un dels requisits següents:
- Tenir un títol d’FP (grau mitjà o superior) o tècnic auxiliar
- Tenir aprovat el segon curs de batxillerat o equivalent (com el BUP)
- Haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys
COL·LABORADORS I PARTNERSHIPS
Centres oficials d'estudis homologats i concertats per la Generalitat de Catalunya
Els nostres estudis estan Homologats per les Administracions competents en Educació. La qualitat educativa dels nostres centres és acreditada per la certificadora AENOR. També disposem d'acords vinculants amb Institucions de gran prestigi nacional i internacional.
Les pràctiques d’empresa fan la familiarització amb l’entorn laboral i l’adquisició d’experiència professional en una de les empreses i institucions que col·laboren amb el centre.
Després de finalitzar els estudis, la borsa de treball continua donant suport a l’alumnat i els proporciona opcions laborals adaptades als seus perfils com a professionals. Les relacions escola-empresa també permeten que el centre es mantingui en contacte amb el mercat laboral i utilitzi l’experiència de la realitat professional per adaptar-ne el contingut formatiu a les tendències del mercat i les necessitats educatives actuals.